Çelik hasır yerine tercih edilen çelik fiber teller günümüzde pek çok endüstriyel zemin betonu uygulamalarında kullanılmaktadır.
Çift sıra çelik hasır yerine ortalama 20-25kg/m3 ve tek sıra hasır çelik yerine ortalama 10-12kg/m3 koyarak çok daha iyi performans ve maliyet avantajı elde edebilirsiniz. Kullanımı oldukça kolay olup, hazır beton mikserine doğrudan katıldığı gibi beton santralinde de betona katılabilir.
Armages Beton Çelik Tellerinin Avantajları:
– Çekme dayanımı 1100MPa olup bu değer çelik hasırda kullanılan tellerin iki katıdır.
– Uçları kanca şeklinde olup betonda iyi ankraj sağlar. Betonun enerji yutma kapasitesini arttırır. Betonun ömrü uzar.
– Sıcaklık değişimine ve farklı sertleşme sürecine bağlı çatlaklar yok olur. Çatlak üzerinde köprü görevi görerek çatlağın ilerlemesini önler.
– Hasır çelik nakliyesi ve uygulama zamanından tasarruf edilir. Örneğin, 10 günde yapılabilen tipik bir zemin beton işi daha çabuk biter. Tünel veya beton panel ve boru üretimlerinde bu süre çok daha kısalmaktadır.
– Çelik hasır nakliyesi, serilmesi ve taşımaları olmaz. Betoniyerlerde doğruca serilir.
Ekonomik olarak ise:
Betonun dayanıklılığı artar. Çelik fiber tel olan betonda döşeme kalınlığı azaltılabilir. Çelik fiber tel ile dökülen betonda inşaat süresi kısalır. Toplam maliyette %10 – % 15 kadar düşüş elde edilir.
Çelik fiber tel Özellikleri:
çap x uzunluk, çekme mukavemeti
1,00 X 50 mm tensile strength >1100 N/mm2
0,90 x 60 mm tensile strength >1200 N/mm2
0,75 x 60 mm tensile strength >1200 N/mm2
0,55 x 35 mm tensile strength >1350 N/mm2
Çelik fiber tel kullanılırken dikkat edilmesi gereken hususlar;
• Su / çimento oranı en fazla 0.45 seviyesinde tutulmalıdır.
• Beton slump’ı en az 12 cm olmalıdır.
• Betondaki çimento miktarı en az 320 kg/m3 olmalıdır.
• Beton basınç mukavemeti en az 20 N/mm2 olmalıdır (C20).
• Betonun işlenebilirliğinde karşılaşılabilecek sorunlar karışım suyunu artırmakla değil, süper akışkanlaştırıcı beton katkı maddesi ekleyerek çözülmelidir.
• Süper akışkanlaştırıcı katkı çelik teller ilave edilmeden önce karışıma eklenmelidir.
• Şantiyede redoz katkıları ile slump ayarlanabilir.
ÇELİK TELLERİN BETONA İLAVESİ
Transmikserde Karışım;
• Transmikserdeki Hazır Beton Üzerine; Mikser tamburu yüksek devir ile çevrilmeye başlanır. Teller 20-30 kg / dakika hızı ile betona karıştırılır. Bütün tellerin ilavesinden sonra mikser 5 dakika daha karıştırılır.
• Agregalar İle Birlikte; Agrega ve teller transmiksere konarak karıştırılır. Çimento, su ve diğer katkılar ilave edilir. Homojen bir karışım elde edilene kadar (2-4 dakika) karıştırılır.
Beton Santralinde Karışım;
• Agregalar İle Birlikte; Teller agrega ve kum üzerine dökülerek karıştırılır. Karışıma çimento, su ve diğer katkılar ilave edilir. Homojen bir karışım elde edilene kadar karıştırılır.
• Hazır Beton Üzerine; Çelik fiber teller beton santralinde hazır betona ilave edilir. Çelik teller iyice karışıncaya kadar (2-4 dakika) karıştırılır.
ORTALAMA SARFİYAT
20 kg / m3